طیب گوشت

گوشت گوسفند ایرانی

کدام منطقه بهترین گوشت گوسفندی ایرانی را دارد؟

فهرست مطالب
    Add a header to begin generating the table of contents

    کدام منطقه بهترین گوشت گوسفندی ایرانی را دارد؟

    یکی از اصلی‌ترین صنعت‌های ایرانی دامداری است و عده زیادی از مردم شریف کشورمان به شغل دامداری مشغول هستند. به همین دلیل ما انواع و اقسام نژادهای گوسفند ایرانی را داریم که شرایط مختلفی دارند و رشدهای مختلفی داشته‌اند. به طور کلی گوشت گوسفند ایرانی بسیار لذیذ است و به بسیاری از کشورهای دیگر عرضه می‌شود و به همین دلیل آشنایی با انواع نژادها و گونه‌های گوسفندی می‌تواند نقش بسیار مهمی در شناخت شما نسبت به انواع گوشت ایرانی و نیز خرید گوشت گوسفندی داشته باشد.

    ما در این مقاله از طیب گوشت قصد داریم تا به شما مهم‌ترین نژادهای گوشت گوسفند ایرانی را معرفی کنیم و سعی خواهیم کرد تا با بررسی خصوصیات هر نژاد شما را با آن‌ها آشنا کنیم. در پایان این مقاله نیز به شما مهم‌ترین مزایا و معایب خوردن گوشت گوسفندی و قرار دادن آن در برنامه غذایی را مطرح می‌کنیم.

    انواع گوشت گوسفند ایرانی چیست؟

    گوشت گوسفند ایرانی دارای نژادهای مختلف است که در ادامه به برخی از این موارد اشاره می‌کنیم:

    • گوسفند بلوچی

    گوسفند بلوچی، یک نژاد خاص از گوسفندان ایرانی است که در استان‌های سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، کرمان، خراسان رضوی و یزد یافت می‌شود. این گوسفندان می‌توانند حدود نیم کیلوگرم شیر در روز تولید کنند و در دسته گوسفندان چندقلوزا قرار می‌گیرند.

    رنگ گوسفند بلوچی اغلب سفید است با این حال لکه‌های سیاه رنگ در اطراف چشم‌های این حیوانات قابل مشاهده هستند. این گوسفندان می‌توانند در طول سال حدود ۲-۲.۵ کیلوگرم پشم تولید کنند. در دسته‌بندی نژادهای گوسفندان گوشتی-پشمی قرار می‌گیرند و بازدهی آنها نیز در حدود ۵۰ تا ۶۵ درصد است.

    • گوسفند سنگسری

    گوسفند سنگسری که به عنوان یک نژاد گوشتی شناخته می‌شود بیشتر در تهران و سمنان یافت می‌شود. این گوسفندان در دسته گوسفندان دمبه‌دار سبک و رنگین قرار دارند. رنگ این گوسفندان اغلب آهویی، سفید و سیاه است و از تنوع رنگی زیادی برخوردارند. درصد کارایی این گوسفندان پس از ذبح تقریباً ۴۶ درصد است و می‌توانند ۳۵۰ گرم شیر در روز تولید کنند. پشمی که این گوسفندان در سال تولید می‌کنند به ۲ کیلوگرم می‌رسد با بازدهی ۵۰ تا ۹۰ درصد.

    وزن نر بالغ گوسفند سنگسری ۴۹ کیلوگرم و وزن ماده ۳۷ کیلوگرم است. وزن بره‌ها در هنگام تولد حدود ۳ کیلوگرم است. شاخ به ندرت در میان گوسفندان سنگسری دیده می‌شود.

    می‌توان گفت که نژاد سنگسری به دلیل ویژگی‌هایی چون اندازه کوچک، مقاومت در برابر عوامل محیطی و توانایی بالا در حرکت با توجه به دست و پاهای ظریفی که دارند به عنوان یک نژاد گوشتی برتر محسوب می‌شود. متاسفانه این نژاد به دلایل مختلف در معرض خطر انقراض قرار گرفته است.

    • گوسفند سنجابی

    نوع خاصی از نژادهای گوسفندان ایرانی در استان کرمانشاه وجود دارد که به نام گوسفند سنجابی شناخته می‌شوند و به دسته گوسفندان دنبه‌دار و سنگین تعلق دارند. این گوسفندان، علاوه بر تولید گوشت با کیفیت، پشم با بازده لاشه ۵۰ درصد و میزان شیر تولیدی در حد ۶۸۵ گرم در طول روز دارند.

    رنگ بدن گوسفند سنجابی سفید یا نخودی است و لکه‌های قهوه‌ای در صورت آن وجود دارد. وزن نر بالغ این گوسفندان حدود ۵۷ کیلوگرم و ماده ۵۴ کیلوگرم است. این نژاد، با دنبه‌دار بودن و وزن سنگین، برای تولید گوشت و پشم مناسب است و در استان کرمانشاه به‌عنوان یک نژاد محبوب شناخته می‌شود. پرورش این گوسفندان در مناطق دشتی به‌خصوص مناسب است و توانایی تولید شیر با کیفیت و مقاومت در برابر بیماری‌ها را دارند.

    • گوسفند قشقایی

    این گوسفندان ایرانی معمولاً در استان‌های فارس و کهکیلویه و بویراحمد پراکنش دارند و اغلب به رنگ قهوه‌ای روشن هستند. قوچ گوسفندان قشقایی شاخ‌دار بوده و وزنی در بازه ۵۰ تا ۷۵ کیلوگرم دارند. میش‌ها در مرحله بلوغ حدود ۵۴ کیلوگرم وزن دارند. با استفاده از علوفه مغذی روزانه می‌توانند در دوره پرواربندی به حدود ۱۸۰ گرم وزن اضافه کنند. به طور کلی این گوسفندان در دسته گوسفندان گوشتی قرار می‌گیرند.

    • گوسفند ماکویی

    گوسفندان ماکویی یکی از نژادهای مشهور دامی در استان‌های آذربایجان شرقی و غربی ایران هستند. این گوسفندان با وزن حدودی ۵۵ تا ۶۵ کیلوگرم در دوره پرواری دارای پوشش رنگ سفید هستند و توانمندی بالایی در تولید محصولات دامی با بازده بالا دارند. لکه‌های سیاه در انواع مختلف بدن این نژاد را مشاهده می‌کنید. این گوسفندان روزانه تا حدود ۶۵۰ گرم شیر تولید می‌کنند و در دوران پرواربندی حدود ۲۵۰ گرم وزن افزایش می‌یابند.

    پشم با کیفیت بالا و رنگ سفید این گوسفندان باعث شده است که پشم آن‌ها بیشتر از نژادهای دیگر در صنایع مختلف مانند ریسندگی و بافندگی مورد استفاده قرار گیرد. نرخ تبدیل نژاد گوسفند ماکویی به طور متعادل است و کلیه ویژگی‌های آن این نژاد را در دسته‌بندی مناسب برای پشم و گوشت قرار داده است. پرورش این نژاد در شهرستان‌های استان‌های آذربایجان شرقی و غربی بیشتر از سایر مناطق انجام می‌شود.

     

    مزایای خوردن گوشت گوسفند ایرانی

     

    مزایای خوردن گوشت گوسفند چیست؟

    کله‌پاچه به عنوان یکی از غذاهای سنتی ایرانی و جهانی دارای اجزاء متنوعی است که افراد از مزه و خواص آن بهره‌می‌برند. افراد با طبع خشک نیز با مصرف صحیح بخش‌های مختلفی از کله‌پاچه می‌توانند بهبود سلامتی خود را تجربه کنند.

    مصرف مغز گوسفند همچنین می‌تواند به درمان برخی بیماری‌های خشکی بدن کمک کند، از جمله یبوست. همچنین درمان برخی مشکلات روحی مانند سرسام و افسردگی نیز از دیگر خواص احتمالی آن است. اما باید به این نکته توجه کرد که مصرف معقولانه و تعادلی اهمیت دارد زیرا مغز کله‌پاچه دارای کلسترول و کالری بالایی است.

    به همین دلیل، توصیه می‌شود تا افراد با توجه به نیازهای کالری خود و انجام فعالیت‌های بدنی، مقدار مصرف را تنظیم کنند و از مصرف بیش از حد جلوگیری کنند. همچنین برای کاهش مضرات احتمالی، مصرف مغز گوسفند پس از فعالیت‌های بدنی توصیه می‌شود.

    مضرات خوردن گوشت گوسفند چیست؟

    فرقی بین گوشت گوسفند ایرانی و غیر ایرانی از نظر مزایا و معایب نیست. از آنجایی که هر ماده غذایی خاصی خواص و فواید مختلفی دارد ممکن است مضرات و معایبی نیز داشته باشد که افراد با مصرف صحیح می‌توانند از آن‌ها جلوگیری کنند و نقش مثبتی در بهبود سلامتی خود ایفا کنند. برخی از قسمت‌های گوشت گوسفند به علت دیر هضم شدن ممکن است به بروز بیماری‌های گوارشی منجر شوند و این یکی از معایب ممکن است. حال در ادامه به برخی دیگر از موارد مهم معایب آن اشاره می‌کنیم:

    به دلیل داشتن کالری و کلسترول بالا، مصرف گوشت گوسفندی برای بیماران قلبی توصیه نمی‌شود یا اگر قرار است مصرف شود حتما با توصیه پزشک باشد زیرا ممکن است منجر به بروز بیماری‌های مانند سکته قلبی و مغزی شود و رگ‌های قلب دچار گرفتگی شوند.

    مصرف بیش از حد گوشت گوسفند ایرانی یا خارجی در مدت طولانی ممکن است باعث کوری اشتها شود و تأثیرات منفی بر رژیم غذایی صحیح افراد داشته باشد.

    گوشت گوسفندی به دلیل چربی بالا، ممکن است باعث بروز بیماری‌هایی مانند نقرس، فشار خون بالا، کلسترول و چربی گردد و مشکلات و بیماری‌های قلبی و عروقی را تشدید کند.

    افرادی که دچار بیماری‌های زمینه‌ای هستند، باید از مصرف گوشت گوسفندی به ویژه مغز گوسفند به شدت خودداری کنند؛ زیرا علاوه بر تشدید بیماری‌ها، ممکن است باعث ایجاد بیماری‌های دیگر نیز شود. همچنین افراد سالم نیز باید مصرف این ماده غذایی پرچرب و پرکالری را با احتیاط انجام دهند؛ زیرا مصرف بیش از حد آن می‌تواند به مشکلات و عوارض بسیار زیادی منجر شود.

    اگر فکر می‌کنید که با مصرف آبلیمو یا ترشی‌های مختلف می‌توانید از مضرات مصرف گوشت گوسفند ایرانی یا خارجی جلوگیری کنید اشتباه می‌کنید چون پزشکان اظهار کرده‌اند که این باور اشتباه است و تنها راه جلوگیری از مضرات گوشت گوسفندی، رعایت مصرف صحیح آن می‌باشد. بنابراین، افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای باید از مصرف آن به شدت خودداری کنند و افراد سالم نیز باید از مصرف بیش از حد این ماده غذایی اجتناب کنند.

    جمع‌بندی

    ما در این مقاله به بررسی انواع و اقسام گوشت گوسفندی ایرانی و نژادهای آن‌ها پرداختیم. نژاد گوسفندهای ایرانی با توجه به مناطق مختلفی که در آن زندگی می‌کنند فرق دارد و ما تنها به برخی از آن‌ها مانند گوسفند قشقایی، سنجابی و بلوچی و سنگسری اشاره کردیم و ویژگی‌های هر کدام از آن‌ها را گفتیم. برخی از این گوسفندان مناسب پشم هستند و برخی از آن‌ها مناسب گوشت و خوراک. بنابراین با توجه به نیازتان باید خرید کنید. در ادامه مقاله نیز به مهم‌ترین فواید و مضرات گوشت گوسفندی اشاره کردیم تا هنگام خرید گوشت گوسفند ایرانی اطلاعات کافی از آن‌‌ها داشته باشید.

    اگر قصد خرید لاشه گوشت گوسفند ایرانی را دارید می‌توانید با مراجعه به سایت کشتارگاه طیب گوشت در کمترین زمان ممکن سفارش خود را از هر جای ایران ثبت کنید.

    دیدگاه‌ خود را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *