انتخاب بهترین لاشه گوشت
گوشت یکی از مهمترین وعدههای غذایی است که برای سلامتی بدن انسان فواید بسیار زیادی دارد. با این وجود هنگام خرید، انتخاب بهترین لاشه گوشت میتواند مسألهای چالش برانگیز باشد چون خیلی از افراد غیرحرفهای دقیقاً نمیدانند گوشت خوب چه خصوصیاتی دارد و هنگام خرید لاشه گوشت باید به چه نکاتی توجه کنند.
درست است که با بالا رفتن قیمت لاشه گوشت گوسفندی و گاوی و کاهش فروش لاشه بره به دلیل قیمتهای بالا، سفره مردم تنگتر شده است اما همچنان گوشت یکی از وعدههای غذایی اصلی و از جمله ترکیبات اساسی بسیاری از غذاهای ایرانی محسوب میشود.
بنابراین در این مقاله قصد داریم بررسی کنیم بهترین لاشه گوشت چه خصوصیاتی دارد و اگر خواستید آن را خریداری کنید بهتر است سراغ چه نوع گوشتی بروید؟
خصوصیات رنگ گوشت سالم چیست؟
هنگام خرید لاشه گوشت یکی از مهمترین چیزهایی که باید به آن توجه کنید رنگ گوشت است. بسته به نژاد و سن دام ممکن است رنگ لاشه گوشت فرق داشته باشد. هرچه سن و سال دام پیرتر باشد رنگش هم تیرهتر میشود. معمولاً گاهی پیش میآید که رنگ تیره نه نشانه پیری بلکه نشانه مانده بودن و خراب شدن گوشت است.
مهم است که هنگام انتخاب بهترین لاشه گوشت به رنگ و شکل استخوان گوشت توجه کنید. اگر دام جوان و گوشت تازه باشد استخوانش سرخ و کبود است. روی آن نیز میتوانید سوراخهایی پیدا کنید ولی اگر دام پیر باشد احتمال زیاد استخوانش سفید بوده و جای سوراخی رویش دیده نمیشود.
رنگ گوشت باید چیزی مایل به قرمز ولی صورتی رنگ در اصل باشد. اگر چنین رنگی را در گوشت دیدید میتوانید اطمینان حاصل کنید که گوشت مورد نظر تازه است. رنگ تیره در مقابل نشانه کهنه بودن گوشت است و بهتر است این نوع گوشت را خریداری نکنید. یکی دیگر از عوامل فاسد بودن یا خراب بودن گوشت این است که لکههای سیاه روی آن قرار گرفته باشند.
گوشت آبدار، گوشتِ بیآب
هنگام انتخاب بهترین لاشه گوشت میتوانید با توجه به آبدار بودن یا نبودن بافت آن تشخیص دهید که آیا تازه است یا نه. انواع و اقسام گوشت قرمز و حتی مواد غذایی دیگر وقتی در معرض هوا قرار گیرند رنگشان تیره میشود و سطحشان خشک و به طور کلی کهنه میگردند. بنابراین آبدار بودن بافت گوشت میتواند یکی از نشانههای سلامت و تازگیاش باشد.
با این وجود تا گوشت خشک دیدید فکر نکنید که ناسالم و بیکیفیت است. بعضی از رستورانها حتی برای تردکردن و خوشمزهتر کردن گوشت آن را عمداً در معرض هوا قرار میدهند تا به مرور تغییری در بافتش ایجاد شده و آماده پخت شود. گوشتی که خیلی آبدار باشد هم خیلی خوشمزه نیست. بنابراین تنها در صورتی خشک بودن گوشت باید نگرانتان کند که بدون دلیل خشک باشند یا بیش از حد آبدار باشند.
بافت گوشت چطور باید باشد؟
هنگام خرید لاشه گوشت باید توجه کنید که آیا بافت و بدنه گوشت نرم است یا سفت. این موضوع نیز یکی دیگر از مواردی است که تا حد زیادی روی کیفیت گوشت میتواند نقش داشته باشد. بهترین لاشه گوشت آن لاشهای است که بافتی نرم داشته باشد. البته همیشه سعی کنید در این موضوعات تعادل را حفظ کنید. یعنی بافت گوشت همزمان که باید نرم باشد آن قدر نباید شل و لزج باشد که آشپزی را دشوار کند.
بهترین لاشه گوشت همان است که تمیز بوده و هیچ اثری از خون مردگی روی آن دیده نشود. همچنین دنبال جای ضربه و بیماری نیز بر بافت گوشت باشید. چربی گوشت باید سفت باشد و سفید و بوی بدی از آن ناشی نشود.
گوشت زودپز، گوشت دیرپز
موضوع مهم و قابل توجه دیگر مسأله لطافت گوشت است. اینکه گوشت زودپز است یا دیرپز جدا از اینکه وابسته به نژاد و طرز نگهداری و تغذیه آن مربوط است حتی به سن هم دام هم بستگی دارد. اگر گوشت سفت باشد احتمالش میرود که به دلیل فقدان چربی در بدن دام این طور شده است.
بنابراین انتخاب بهترین لاشه گوشت گاهی اوقات مسأله این است که دقیقاً میخواهید چه چیزی درست کنید. برای تهیه رست بیف احتمالاً نیاز دارید که گوشتی با بافت نرم داشته باشید ولی برای برخی از کبابها نیاز به گوشتی با بافت سفتتر دارید.
اگر میخواهید بافت گوشت را نرم کنید میتوانید با جوش شیرین این کار را انجام دهید. بعضی از آشپزان معتقدند که استفاده از جوش شیرین باعث میشود گوشت زودتر پخته شود. با این وجود از نظر سلامت غذایی این کار درستی نیست و بهتر است که جوش شیرین به گوشت نزنید.
اگر گوشتی داشتید که زودپز نبود هم به معنی این نیست که گوشت مانده و بدی است. خوب یا بد به هر صورت وقتی گوشت سفت باشد خیلی نمیتوان به راحتی آن را خورد و از آن استفاده کرد بنابراین اگر گوشتی سفت بود میتوانید با چرخ کردن آن از آن استفاده کنید ولی لزوماً به معنی بد بودنش نیست.
گوشت یخزده و بستهبندی چطور است؟
ممکن است هنگام خرید لاشه گوشت چشمتان هم به گوشتهای بستهبندی و یخزده افتاده باشد و از خود بپرسید که شاید بشود به جای گوشت معمولی سراغ اینها رفت. از وقتی که گوشت در دمای منفی ۴۵ درجه یخ میزند تا اینکه به دست مصرفکننده برسد نباید در دمایی زیر منفی ۱۸ درجه باشد. این نکتهای است که متأسفانه بسیاری از سیستمهای توزیعی آن را رعایت نمیکنند.
یکی دیگر از نکات مهم در مورد گوشت بستهبندی این است که میتوان آنها را تا ۷۲ ساعت در یخچال نگه داری کرد. خوبی این گوشتها این است که متناسب با نیازهای خانواده هستند. برای مثال میتوانید از گوشتهای بستهبندی برای پخت غذاهای مشخص استفاده کنید بدون اینکه کم و زیاد باشد. حالا باید به این نکته توجه کنید که گاهی ممکن است بالای بستهبندی گوشت خوب باشد ولی پایینش نه پس دقت کنید که گوشتهای بستهبندی را از برندهای شناخته شده خریداری کنید.
هر قسمت از گوشت به چه کاری میآید؟
حالا که با خصوصیات بهترین لاشه گوشت آشنا شدید خوب است که قبل از خرید لاشه گوشت و دنبال کردن قیمت لاشه گوشت گوسفندی نگاهی بیندازید که کدام یک از انواع گوشت دقیقاً چه خصوصیاتی دارند:
شانه
اولین قسمت شانه است که در حقیقت نیم تنه پایین گوسفند است. یکی از بهترین جایگزینها برای ران محسوب میشود. از این قسمت میتوان برای کباب کردن یا قرار دادن داخل خورش استفاده کرد.
گردن و سینه
یکی دیگر از قسمتهای مهم گوشت گردن و سینه است. بهترین نوع و مناسبترین نوع گوشت برای استفاده در خورشهاست. سعی کنید اگر دنبال بهترین لاشه گوشت در قسمت گردن و سینه هستید مطمئن شوید که همه قسمتهایش یک رنگ دارند و لایهای چربی روی آن قرار گرفته باشد.
دمبالچه
یکی دیگر از قسمتهای آبدار و بسیار خوشمزه گوشت گوسفندی دمبالچه است. این بخش از قسمت عقب و کمر گوسفند گرفته میشود و میتوان از آن به عنوان استیک نیز استفاده کرد یا روی منقل با این قسمت از بدن گوسفند کباب درست کرد.
علاوه بر این چند قسمت که گفتیم قسمتهای دیگری نیز به عنوان لاشه گوشت هستند که میتوان آنها را به عنوان بهترین لاشه گوشت برای خرید استفاده کرد یا در نظر گرفت. از جمله فیله، ران و سردست بهترین قسمتهای گوشت هستند و بیشترین قیمت لاشه گوشت گوسفندی را همین قسمتها نیز دارا هستند.
جمعبندی
حتی امروز با وجود قیمت بالا، گوشت هنوز از اینکه یکی از بهترین و مورد استفادهترین خوراکیها در غذاهای ایرانی باشد خارج نشده است. با این وجود انتخاب بهترین لاشه گوشت خیلی آسان نیست و باید پیش از اینکه انتخاب کنید به یک سری نکات توجه کنید.
مثلاً باید ببینید آیا گوشت شما بوی مطبوعی دارد یا نه؟ عامل دیگر رنگ است. گوشت باید رنگی صورتی مایل به قرمز داشته باشد و رنگ تیره گوشتی میتواند نشانه پیر بودن گوسفند یا فاسد بودن آن را بدهد. عوامل دیگری نیز وجود دارند که در انتخاب بهترین لاشه گوشت اثرگذارند.
مصرف گوشت به دلیل فواید فراوانی که برای بدن دارد ضروری است. گوشت دارای پروتئین بالاست و همچنین یکی از عوامل جلوگیری از سرطان و پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی است. پس توصیه میشود که حتماً مصرف گوشت را در برنامه خود قرار دهید.