شامی ترش یکی از غذاهای سنتی و محبوب گیلانی، بهویژه در شهر رشت است که با گوشت قرمز چرخکرده، سبزی معطر محلی و رب انار تهیه میشود. این غذا همزمان ترش، خوشعطر و پرملات است و یکی از بهترین نمونههای استفادهی خلاقانه از گوشت قرمز در آشپزی شمال ایران به شمار میآید. بافت نرم و طعم لایهلایهی آن، شامی ترش را به انتخابی بینظیر برای سفرههای گرم خانگی تبدیل کرده است.
در مطلب پیش رو به طرز تهیه این غذای اصیل ایرانی میپردازیم
آموزش تهیه شامی ترش رشتی:
مواد لازم برای ۴ نفر:
گوشت گوسفندی یا گوساله چرخکرده: ۳۵۰ تا ۴۰۰ گرم
لپه پخته و چرخشده: ½ پیمانه
پیاز رندهشده: ۱ عدد متوسط
تخممرغ: ۱ عدد
سبزی معطر (گشنیز، نعنا، چوچاق یا خالواش): ۳ تا ۴ قاشق غذاخوری
رب انار: ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری
نمک، فلفل، زردچوبه: به میزان لازم
روغن برای سرخکردن
آب یا آبگوشت: حدود ۱ پیمانه برای سس
طرز تهیه:
۱- گوشت چرخکرده را با لپه، پیاز، تخممرغ، سبزی، نمک و ادویه ورز دهید تا مایهای یکنواخت حاصل شود.
۲- از مواد، گلولههایی به اندازه گردو برداشته و کمی پهن کنید.
۳- در تابهای با روغن، شامیها را سرخ کنید تا دو طرفشان طلایی شود.
۴- در قابلمهای جدا، رب انار را با کمی آب یا آبگوشت رقیق کرده و بجوشانید.
۵- شامیها را در سس قرار دهید، درب ظرف را بگذارید و ۱۵ دقیقه روی حرارت ملایم بپزید تا نرم و مزهدار شوند.
نکات مهم:
– استفاده از گوشت قرمز با چربی ملایم باعث لطافت بیشتر غذا میشود.
– برای عطر اصیل شمالی، از سبزیهایی مانند چوچاق یا خالواش بهره بگیرید.
– رب انار غلیظ و خانگی، طعم اصلی شامی ترش را تعیین میکند.
منبع:
برگرفته از کتاب “سفره شمالی، خوراکهای گیلان و مازندران” اثر نوشین دخت دقیقیان
